Bugun...


Yeşil Köşe

facebook-paylas
Aydın tehdit altında
Tarih: 29-02-2024 10:49:00 Güncelleme: 29-02-2024 10:52:00


Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Alamut Mahallesi’nin verimli toprakları üzerinde planlanan JES’in, bölgedeki doğal hayat için tehdit ve risk oluşturacağı uyarısı yapıldı.

Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği’nden yapılan açıklamada Bozdoğan’ın Alamut Mahallesi’nde yapılması planlanan jeotermal elektrik santralinin (JES) doğa için büyük bir risk oluşturduğu uyarısı yapıldı.

Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, jeotermal enerji santrali olarak planlanan alanla, bölgenin en önemli akarsuyu Akçay’ın arasındaki mesafenin 5 dakika olduğuna dikkat çekti.

Sürücü, “Kemer Barajından gelen Akçay’ın temiz suları, Direcik köyünün hemen altından Büyük Menderes Nehri’nin kirli sularına karışmaktadır. Her iki akarsuyun arasındaki su kalitesi görsel olarak bile net görülebilmektedir. Temiz suların aktığı Akçay yatağına 200 metre mesafede yapılması planlanan JES projesinin akarsuya etkisi olmayacak mıdır? JES Projesi faaliyete geçtiğinde santralin sıvı atıkları nereye verilecektir?” diye sordu.

Sürücü Akçay’ın, Aydın’ın en temiz akarsularından biri olduğunu ve bu özelliği ile bölgenin biyoçeşitliliğini zenginleştirdiğini belirtti.

Bölgenin susamurlarının, Oklu Kirpilerin ve gribalıkçılların yuvası olduğuna vurgu yapan Sürücü burada yapılacak bir JES’in; halk sağlığını ve bölge tarımına zarar vermesinin yanı sıra, nadir memeli ve kuş türlerinin bulunduğu ekosistemi de olumsuz etkileyeceğini ifade etti ve bu projeye izin verilmemesi gerektiğin dile getirdi.

mansetaydin





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Sizin İçin Yenileniyoruz. Sitemizi Nasıl Buldunuz


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI