Bugun...


Yeşil Köşe

facebook-paylas
Mordoğanda RES 'Biyoçeşitliliğe ve orman varlığına zarar verecek'
Tarih: 30-01-2024 18:26:00 Güncelleme: 30-01-2024 18:33:00


İzmir Karaburun'da tepkilere neden olan RES kapasite artışı için şirket ÇED dosyasını revize ederek, yeniden başvuruda bulundu. Karaburun Yerel Fok Komitesi projenin çevreye zarar vereceğini belirtti.

 

İzmir'in Karaburun ilçesinde bulunan Mordoğan'da, GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi EMRES Rüzgâr Enerji Santrali (RES) kapasite artışı projesi tepkilere neden oldu.

Urla ilçesindeki Balıklıova Mahallesi’nde Güven Kıraathanesi’nde gerçekleştirilmek istenen halkın katılımı toplantısı bölge halkı tarafından yaptırılmazken, şirket projeyi revize ederek yeniden başvuruda bulundu.

Karaburun Yerel Fok Komitesi, projenin revize edilen ÇED raporuna yönelik bir değerlendirme raporu hazırladı.

 “..GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi EMRES rüzgâr enerji santrali (RES) kapasite artışı projesi (2,25 mwm/2,0 mwe’den 6,45 mwm/6,2 mwe’ye) ile mevcut 3 türbinin enerji üretim kapasitesinin arttırılması ve 1 adet rüzgâr türbinin alt yapıları ile inşası önerilmektedir” denilen raporda, projenin bölgede yaratacağı zararlar maddeler halinde şu şekilde sıralandı:

- Proje sahası, öneri rüzgar türbini ve altyapıları İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda da ‘orman alanı’ olarak görülen Orman Kanunu’na tabii alanda kalmaktadır. Bu orman alanında kızılçam ormanı ve maki formasyonu bulunmaktadır. Orman alanları ve makiler önemli karbon yutak alanlarıdır. Aynı zamanda ormanlar biyoçeşitliliğin ve yerel ekonominin korunması ve devamlılığı için önemli alanlardır. EMRES proje alanından Payamlıağaç ve Mersincik deresi geçmektedir. Topografik özelliklerinden de bu alanın su toplama alanı olduğu anlaşılmaktadır. Ormanlar ve bitki örtüsüne verilecek zararın yanında alanda su tutma ve toplama alanları da etkilenecektir. EMRES rüzgar enerji santrali sahası ve kapasite artışı kapsamında önerilen rüzgar türbininin zeytinliklere uzaklığı 3 kilometreden azdır. Özellikle öneri türbinin kuzeyinde 100-300 metre mesafede zeytinlikler mevcuttur. İnşaat ve yapım süreçlerinde bu zeytinlik alanlar da olumsuz etkilenecektir.

- Karaburun, Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündedir. Bölge iki önemli kuş hassasiyet bölgesi (Foça ÖÇKB–Çeşme) arasında kalan önemli bir göç noktasıdır. Kuş hassasiyet durumu ve alandaki rüzgar türbinlerinin kuş türlerine etkileri bütüncül olarak ele alınmalıdır. Enerji yatırımlarına ilişkin parçacıl kararlar alınması ve projelerin birbirinden habersiz olması kümülatif etkinin göz ardı edilmesine ve ÇED süreçlerinde kapsamlı bir biçimde ele alınmamasına sebep olmaktadır. Proje sahasının pek çok kuş türü için önemli bir üreme ve yaşam alanı olduğuna ilişkin araştırmalar mevcuttur.

- Proje alanına en yakın yerleşim yeri AR-KO sitesidir. AR-KO sitesi İzmir-Karaburun yolu üzerinde Çingenöldü Mevkiinde yer almaktadır. Yaklaşık 16/20 yıl önce 220.000 m2 alan üzerinde, 194 adet ikincil konut olarak inşa edilmiştir. Yaz aylarında yaşayan nüfusun oranı kış aylarına göre artmaktadır. Yeni yapılacak türbin ise yaz aylarında ortalama bir köy nüfusuna ulaşan AR-KO sitesine kuş uçuşu 1400 metre mesafededir. Türbinlerin yaratacağı aeorodinamik ses gürültüsü etkisinin ARKO sitesi sakinlerinde sağlık sorunlarına neden olması olasıdır.

-EMRES rüzgâr enerji santrali, Yarımada’daki Balıklıova-Eski Mordoğan Parkuru’nu da bölmektedir. Kapasite artışı kapsamında önerilen rüzgar türbini yine bu yürüyüş rotası üzerindedir.

- Yarımada’da enerji firmaları ve yöre halkı arasında çatışmalar mevcuttur. Yöre halkının geçim kaynaklarını sağladıkları müştereklerine, tarım ve mera alanlarına ve hatta kendi özel arazilerine erişimi enerji yatırımları sebebi ile engellenmektedir. Proje sahası çevresinde zeytinliklerin, tarım arazilerinin ve su kaynaklarının varlığı bilinmektedir.

'ÇED DOSYASI GERİ ÇEKİLMELİ VE İPTAL EDİLMELİDİR'

Kapasite artışının çevreye zarar vereceği belirtilen açıklamada, “EMRES kapasite artışı projesinde kurulacak türbinin altyapıları ile inşasının proje alanı ve çevresindeki biyoçeşitliliğe, orman varlığına, bitki örtüsüne ve yerel ekonomiye zarar vermesi söz konusudur. Dahası, 1 adet rüzgar türbini ile başlayan ve genişletilen EMRES rüzgar enerji santrali projesi de dahil olmak üzere enerji yatırımlarına ilişkin verilen onaylar ve lisanslar, değerlendirmeye konu kapasite artışının son olmayacağı çekincelerini doğrular niteliktedir. Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinin biyoçeşitliliği ‘koruma’ vizyonundan uzak kararlarla tehlikeye atılmaktadır. GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan EMRES Rüzgâr Enerji Santrali kapasite artışı (2,25 mwm/2,0 mwe’den 6,45 mwm/6,2 mwe’ye) projesinin ÇED dosyası geri çekilmeli ve iptal edilmelidir" ifadeleri yer aldı. (DUVAR)

 

 

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Sizin İçin Yenileniyoruz. Sitemizi Nasıl Buldunuz


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI