Bugun...


Veli Tiryaki

facebook-paylas
Korkmalımıyız...
Tarih: 06-06-2024 02:13:00 Güncelleme: 06-06-2024 02:16:00


Sinemayı çok severim, özellikle filmi sinema salonlarında sevdiklerinle film seyretmenin hazzı daha bir başkadır.

Filimlerde tercihim tarih ve bilim kurgu ön planda, Sinemayı, anlattığı hikayeleri, genel olarak çok ilginç bulurum ve çok keyifle seyrederim.

Bazı filmler kalıcı bir etki bırakır, o filmlerde verilmek istenen bir mesaj veya toplumu hazırlama varmı diye sormadan da edemiyorum.

Evrende yalnızmıyız, başka gezegenlerde veya galaksilerde yaşam varmı, hatta bazıların iddia ettiği gibi aramızdalarmı.?  

Uzaylı İstilası Çıkıntı Şezlongları "Barış ve Sessiz" 10 ″ H UFO Dünya Dışı  Bahçe Uzaylı Heykelleri Heykelcik Seti - Uzaylı Grisi

Dünya buna hazırmı?

Herşeyden önemlisi korkmalımıyız?

Nihayetinde özellikle 80’li-90’lı yıllardan itibaren bilim- kurgu türündeki filmler çocukluk ve gençlik zamanlarımızın en heyecanlı anılarında kendilerine yer edindi.

Bu merak ve bilinmeyen dünya 1977 yılında “Star Wars” ün bir daha çıkmamak üzere hayatımıza girmesine neden olmuştur. Star Wars evreninde bilindik fizik kurallarının hikâye ve kurgu itibariyle zaman zaman esnetildiği de görülmekte. 1977-2019 arasında 9 farklı film sunan serinin devam niteliğindeki filmleri de 2026’dan itibaren çıkacakmış.

İlk “Star Wars” çıktığında kullanılan kol saatinden ilk telefon görüşmesini Star Trek’in Efsane Karakteri: Mr. Spock ta gördük. Şimdi çocuklarımız kullanıyor

Bilimkurgu sineması, bilimin ve teknolojinin ilerleyen yıllarda nasıl gelişeceğini ve bu gelişmelerin insanları nasıl etkileyebileceğini öngören bir film türüdür. Gelecekteki teknolojik ilerlemelerin bireyleri ve toplumları nasıl şekillendirebileceğini araştırır ve bu keşifleri seyircilere sunar.

Bilim-kurgu türü ilk olarak 20. yy öncesinde edebiyat içerisinde kendine yer ediniyor. O dönemler sinema içerisinde yer edindiği söylenemez.

İlk bilim kurgu filmi tarihte 1902 yılında Fransız illüzyonist George Melies tarafından, yazar Jules Verne ve H.G.Wells’in kitaplarından uyarlanan Le Voyage Dans La Lune (A Trip To The Moon, Ay’a Yolculuk) isimli 14 dakikalık sessiz filmdir.

2001: A Space Odyssey sinemalarda gösterim itibariyle de kritik bir dönem olan, Ay’a gidiş denemelerinin ve hazırlıkların olduğu 1968 yılında, yani ABD’nin SSCB ile arasındaki soğuk savaş-uzay mücadelesi döneminde 1969’da Ay’a gidilmeden hemen önce piyasaya çıkmıştır. Film içinde bulunduğu dönemde de değerlendirilmelidir. İnsanın evrimi, teknoloji, yapay zekâ ve dünya dışı yaşam konuları üzerinde duran bölümlerden oluşmakta ve kesinlikle seyir zevki veren bir film. Bilim kurgu türündeki filmler belirli dönemlerde uzay üzerine yoğunlaşmıştır. Uzay her zaman bilinmeyen, merak edilen, gizemli ve hayal gücü sunan bir ortamdır. 

Bu eğlenceli filmlerin yerini 80’lere doğru korku ve macera ögelerinin daha yoğun olduğu ve gelişen sinema görsellerinin kullanıldığı “E.T. ve Alien” gibi filmler aldı. Hatta şu anda ben bu yazıyı yazarken yani 26 Nisan tarihi 1979’dan beri her yıl bir yerlerde Alien günü olarak kutlanmaya devam ediyor, bu da bilim kurgu filmlerinin hayatımıza nasıl girdiğine bir örnek.

Fizik kurallarının gözetildiği, bilim insanlarına danışılarak yazılan senaryolar, teorinin pratiğe ve görsele döküldüğü filmlere en iyi örnek de 2014 yapımı Interstellar filmidir. Filmin konusundan, kurgusundan vs bağımsız olarak en çarpıcı sahne “karadelik” görselidir. Belki bu filmi ilk seyrettiğimiz zaman o kadar çarpıcı değildi ama yaklaşık 5 yıl sonra elde edilen ve yayınlanan Sagittarius A karadeliğinin fotoğrafı ile filmdeki karadelik arasındaki büyük benzerlik teorik fiziğin ve filme danışmanlık yapan teorik astrofizikçilerin gücünü göstermiş oldu. 

Bu aşamada son dönemde çekilen bir çok filmde insanlığa mesajlar mı veriliyor diye sormadan da edemiyorum…

DON'T LOOK UP, Dünya'yı yok edecek bir kuyruklu yıldızın yaklaşmakta olduğu konusunda insanlığı uyarmak için büyük bir medya turuna çıkmak zorunda kalan iki astronomun yaşadığı olaylar.

2012 marduk, Uzaydan Gelen Fırtına, Doctor Strange, “3 Cisim Problemi” adlı filmle uzaylılar ve uzaydan gelen mesajlar topluma işlendi.

Birkaç gün önçe de NASA’dan da uzaydan bazı mesajlar aldıklarını açıkladı.

Bilim insanları dünyaya çok yakın bazı yıldızlarda çok garip bir anomali tespit etti. Eğer iddiaları doğruya bir Tip II medeniyetle komşu olabiliriz?





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Sizin İçin Yenileniyoruz. Sitemizi Nasıl Buldunuz


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI