Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) başlattığı ve sağlık meslek örgütlerinin desteklediği eylemler çerçevesinde, sağlık çalışanları bugün tüm Türkiye’de bir günlük grev eylemi gerçekleştirdi.
Aydın’da sağlıkçılar Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) poliklinikleri önünde eyleme devam ediyor.
Türkiye genelinde “Beyaz Nöbet” tutan sağlık çalışanları, bugün iş bırakma eylemi yaptı. Pek çok hastanede acil hizmetler dışında sağlık hizmeti verilemedi.
Aydın’daki sağlık platformları, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Poliklinikleri önünde eylem gerçekleştirdi. Eyleme, Aydın Tabip Odası, Birlik Ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası katıldı. Poliklinikler önünde Aydın Tabipleri Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık basın açıklaması yaptı.
SAĞLIKCILARIN FERYADI: GEÇİNEMİYORUZ
Artık geçinemediklerini dile getiren Çıbık, "Sağlığı alınıp satılan bir meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören anlayışın yürürlüğe koyduğu sağlıkta dönüşüm programı ile, sağlık emekçilerinin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleşmiş halkın sağlık hakkı elinden alınmış gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir. Pandeminin katmerleştirdiği sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında artan zorluklar ve ekonomik krizin de derinleştirdiği ekonomik hakları ile ilgili büyük kayıpları yaşamaya devam ediyoruz. Siyasal iktidar sağlık hizmetlerini üreten hekimleri ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplumsal kesimler gibi bizler de artık geçinemiyoruz" dedi.
Başkan Çıbık, taleplerini şu şekilde sıraladı:
"Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan, yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi. Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması. Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynakli hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması. Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi. Nitelikli ve yeterli sayıda sağlık çalışanlarından oluşan bir ekiple, koruyucu sağlık hizmetlerinin daha fazla önemsendiği birinci basamak oluşturulması; Aile Hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi. Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması. Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi. Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi. Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güven çalışmaya son verilmesi. Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin, örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması. Sağlığa ve sağlık emekçilerine bütçeden daha fazla pay ayrılması. Hangi statüde olursa olsun tüm sağlık çalışanı emeklilerine yoksulluk sınırının üstünde emekli maaşı bağlanması. Tıp öğrencilerinin barınma, beslenme, eğitim gibi temel haklarını da içeren bütün sorunlarına ivedilikle çözüm bulunması."
Haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Çıbık, "Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşullarının, bu sefalet ücretlerinin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart Tip Haftası’na, sağlık haftasına doğru giderken hekim buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
MEÇLİSE GELECEK Mİ
Sağlıkçılar, Türkiye genelinde bu greve hazırlanırken, iktidarın da sağlıkçılar için bir düzenleme hazırlığında olduğu belirtildi. Edinilen bilgilere göre, sağlıkçılarla ilgili Meclis’ten geri çekilen ve yeniden getirileceği açıklanan düzenlemenin gecikmesi “bazı sosyal güvenlik konularında yapılacak düzeltmeler kaynaklı” oldu. “İktidarın hâlâ sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürdüğü” belirtildi.
SAĞLIKCILARIN FERYADI: GEÇİNEMİYORUZ :
Google'da Ara
SAĞLIKCILARIN FERYADI: GEÇİNEMİYORUZ