Adnan Mederes Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalında görevli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay Kandemir, Güney Kore’de eğitimini aldığı ‘endoskopik submukozal diseksiyon’ (ESD) adlı yöntemi Adü hastanesinde başarılı bir şekilde uygulandığı açıklandı.
Doç. Dr. Altay Kandemir, “Hastamız Huriye Uğur, kalın bağırsak dokusunda meydana gelen erken bağırsak kanserinin endoskopik yolla çıkartılması amacıyla kliniğimize başvurdu. ESD işleminin en önemli yanı, hastanın kansere neden olan lezyonlarını ameliyatsız bir şekilde endoskopik olarak çıkartılabiliyor olmasıdır. Erken bağırsak, erken mide kanserlerinde, kanser olma riski olan ve endoskopik olarak çıkartılmaya elverişli lezyonlarda bu işlemi uygulamaktayız” dedi.
Adü Başhekimi Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş ADÜ olarak başarılı işlere imza atmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Antalya’dan gelen bu hastamıza ESD yöntemi hocamız tarafından başarılı bir şekilde uygulandı. Türkiye geneline bakacak olursak da bu işlemi yapan 5-6 merkez var. Adnan Menderes Üniversitesi dışındakilerin tümü Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerimizde lokalize olmuş durumda. Hastamız da Antalya’dan bizi tercih ederek gelmiştir. Hocalarımız bu anlamda ülkemizde oldukça otör isimler arasında yer alıyorlar. Bu uygulama konusunda eğitim almak isteyen bir çok gastroenterolog bu anlamda hocalarımıza başvurmaktadır" ifadelerini kullandı.
Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından başlatılan eğitim programında eğitici olarak da bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Kandemir, “Bu ileri endoskopik tedavi yönteminin Türkiye’de yaygınlaştırılması amacıyla Türk Gastroenteroloji Derneği bir eğitim programı başlattı. Bu programda eğitici olarak bulunmaktayım. Türkiye’de bu ileri tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve tüm halkımıza ulaşması yegâne amacımız. Bu noktada da daha fazla çalışmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
VT
Adü’de ESD İşlemi Başarıyla Uygulanıyor :
Google'da Ara
Adü’de ESD İşlemi Başarıyla Uygulanıyor