Maraş Depremleri sonrası, e-devlette milyonlarca kişi ’Evimin altından fay hattı geçiyor mu’ sorgulaması yaptı. Fay hatları MTA’nın haritasında da mevcut.
6 Şubat Maraş depremleri ile başlayan Anadoludaki deprem aktiviteleri vatandaşları bölgelerindeki deprem ve Fayları araştırmaya itti. Çok sayıda büyük deprem üretebilecek fayların geçtiği Türkiye’de yapıların güvenliği sorgulanırken vatandaş fay hatlarını soyguluyor.

Depremlerin en yoğun olduğu ege bölgesinin, il genelinin "tehlike değeri yüksek" olan kentlerinden birisi de Aydın. Geçtiğimiz günlerde Kuşadası ve Söke’de yaşanan depremler tekrar gündeme gelen kent, aslında çok daha büyük tehlikeyle karşı karşıya.

İlk resimde kent ve çevresi görülmekte, sarı renkli yani 1.derece ile kırmızı renkli yani 2.derece deprem üreten fayların oldukça fazla olduğu görülmektedir. Kentin batı kesimlerindeki diri (aktif) fayları gösteren ikinci resimde, Söke’de 1.derece deprem üreten faylar ; Germencik, İncirliova, Kuşadası, Aydın Merkez, Köşk, Sultanhisar’da da aynı tehlikeli fayların yoğunluğu gözüküyor. Koçarlı, Karpuzlu, Didim, Çine ise nispeten daha az tehlikeli fayları barındırıyor.
Batı bölümündeki pasif fayları da gösteren üçüncü resimde, henüz aktif olmayan ama her zaman aktif olması muhtemel faylar da gösterilmektedir. Kentin doğusundaki aktif fayları gösteren dördüncü resimde, Nazilli, Kuyucak, Buharkent ve Yenipazar’da 1. ve 2. derece faylar fazla iken ; Bozdoğan ve Karacasu’da (bordo-3.derece tehlikeli faylar) nispeten daha az aktif fay bulunmaktadır. Doğudaki aktif ve pasif fayları ise 5. resimde görebilirsiniz. Tarihsel depremleri gösteren alttaki.resimde ise, 1900 yılından bu yana 5.0 ve üzeri çok sayıda deprem olduğu görülüyor. 7. ve 8. resimde ise bu depremlerin ayrıntıları mevcuttur. Buna göre kentte ortalama her 10 senede bir, 5.0 ve üzeri deprem olduğu, 6.8 gibi ciddi büyüklükte depremlerin de olduğu görülmektedir. Kentin zemini ise yer altı suları, çöküntü olması gibi sebeplerden dolayı yumuşak olup, yapıların ise depreme dayanıklı olup olmadığının malum olduğu, deprem bilincinin kentte hakim olmadığı bilinmektedir. Bu sebeplerle, kentte gerekli deprem dönüşümü yapılmalı ve halk bilinçlenmelidir. Aksi halde acı sonuçlar ortaya çıkabilecektir.
AKTİF FAY HATLARI NASIL SORGULANIR?
http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx
Sol menüde yer alan ’Diri Faylar’ seçeneğini aktifleştirin.
Eğer mobil cihazdan giriyorsanız, sol menüyü açmak için üstte bulunan üç çizgi sembolüne tıklayın.
Tüm diri fay hatları, harita üzerinde farklı renklerde gözükecektir.
Turuncu renk: Deprem yüzeyi kırığı
Kırmızı renk: Holosen fayı
Mor renk: Kuvaterner fayı
Siyah renk: Olası kuvaterner fayı veya çizgisellik.



Editör Notu: Ülkemiz bir deprem ülkesi gerçeği ile Ev Yapacağımız, Alacağımız yerleri sorgulayalım. Deprem değil Bina Öldürür gerçeği ile evlerimizi sağlam ve mevzuata uygun yapmamız gerekliliği için vatandaşımızın doğru bilgilendirilmesi esasıyla haber yapılmış olup, Çevre Şehircilik, yerel yönetim, Meslek Örgütleri, ve İlgili STK’lardan bilgi alabilirsiniz.
AHM.
Vatandaş Evinin Altında Fay Varmı Diye Sorguluyor :
Google'da Ara
Vatandaş Evinin Altında Fay Varmı Diye Sorguluyor