Bugun...


Veli Tiryaki

facebook-paylas
KENTTEKİ YEŞİL ALANLARI KORUYALIM
Tarih: 16-12-2023 12:28:00 Güncelleme: 16-12-2023 12:33:00


Hızlı kentleşme sonucunda oluşan estetik ve çevresel problemler, planlı kentsel yeşil alanların düşünülmemesi nefes alacak alanlarımızın olmaması sağlıklı kent olmamızı engelliyor.

Şehirlerde yaşayan  insanların doğaya olan özlemi bu planlı yeşil alanlarla giderilmeye çalışılırken kentsel yaşamın olumsuz özellikleri de buralarda maskelenmektedir. Bu açıdan parklar, salt yeşilin bulunduğu alanlar olmanın ötesinde sosyal yaşamın güçlenmesine ve yüz yüze iletişimin gerçekleşmesine olanak tanır. Buralarda tanışılır, aşklar doğar, evliliklerin kapısı aralanır.

Tanımlı kent boşlukları olarak işlev gören şehir parkları, insanları bir araya getiren yerler ve simgeler olmaları nedeniyle birey ile toplum arasında iletişimin sağlanmasına yardımcı olurlar. Avrupa da şehirlerin içlerinde orman olarak nitelenebilecek yeşil alanlar planlanmış insanların aynı mekanda bir araya gelmesi her an bir sosyal aktivite oluşturulmaktadır.

Bu alanlar öyle planlanmalıdır ki, kutlamalar, eylemler, konserler, gösteriler ve pasif iletişim olarak niteleyebileceğimiz hareketler buralarda  gerçekleştirilebilmelidir.

Kötü örnek, Aydın Merkezinde yıllar önce yapılan bir yeşil alan daha sonra betona gömülerek şimdi havuzlu park diye adlandırılan ucube ağaçsız yeşilsiz bir park yapıldı.

Tabiiki güzel örnekte vermek isteriz, Tekstik park ve Mimarsinan parklarıda toplumun beğendiği birer aktivite yerleri olarak Aydına kazandırılmış doğru projelerdir.

Osmanlı döneminde gülhane gibi mesire yerleri olarak tanımlanan açık ve yeşil alanlar, bireylerin boş zamanlarını değerlendirmesi ve doğadan yararlanması için oluşturulan geniş yeşillikler olarak kullanılmıştır.

Aydın bir dönem 1999-2002 yıllarında sokakları ağaçlandırılması ve yeşil alanların çoğaltılması çalışmaları dışında kamusal alanların ağaçlandırılması yapılmamıştır. Hatta planlarda yeşil alan ve park olarak gözüken yerlerde şimdi rezidanslar yükseltmektedir.

Denizli üçler mahallesindeki “Azerbaycan Karabağ Parkı”dır. Moloz yığını halinde olan saha, DOÇEV’in 2003 yılında başlattığı proje ile temizlenmiş, ağaçlandırılmış, yıllarca bakım ve gözetimi sürdürülmüştür. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen alan, bugün Denizli’nin en güzel parklarından biri olarak halkımız tarafından kullanılmaktadır.

Belediyeye ait 18 maddeden kazanılmış hala satılmamış belediyeye ait çoğu Mimarsinan Mahallesinde  bulunan  daha önce sahiplerince  ağaçlandırılmış zeytinlik konumunda olan bu tür alanların Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Efeler ilçe belediyeleri tarafından düzenlenerek çocuklarımızın oyun oynayabileceği, halkın nefes alacağı, spor yapabileceği, dinlenebileceği park olarak düzenlenmesini yeni adaylarımızdan bekliyor ve istiyoruz. Gerekirse önceden ağaçlandırılmış benzeri alanların mülk sahiplerinin hukuki haklarının gözetilerek kamulaştırılmasını, yeşil alan olarak halkın kullanımına sunulmasını diliyorum.

Maalesef Aydın Kenti yeşil alanları kıt, sadece yol kenarlarındaki ağaçlarla yetinen mega köy konumuna gelmiştir.

Bu arada ormanlarımıza yeşil alanlara sahip çıkan, kesilmemesi için nöbet tutan, gelecek kuşakların da bu alanlardan faydalanmasını arzulayan mücadele ruhlu halkımıza da teşekkür ediyorum.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Sizin İçin Yenileniyoruz. Sitemizi Nasıl Buldunuz


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI