Bugun...


Veli Tiryaki

facebook-paylas
'İnternet altyapınızda sorun var' Aramalarına Dikkat!
Tarih: 20-11-2023 20:15:00 Güncelleme: 20-11-2023 20:25:00


Bugün 3 kez 850 4841124 numaralı telefondan bir günde 3 kere arandım. Sonunda açtım. İnternet hattınızda sorun var kesinti tespit ettik diyor. 

Son dönemin yaygın spam aramalarından biri de "İnternet altyapınızda sorun var. Düzeltmek için 1'e basın" şeklinde gelen aramalar. Öncelikle belirtelim bu aramalar gerçeği yansıtmıyor.

Vatandaşlarımız son dönemde 0850 520... ve  0212 945... gibi numaralar ile başlayan telefon numaralarından  "internet altyapınızda sorun var. Düzeltmek için 1 tuşuna basın" şeklinde gelen telefon aramalarına maruz kalıyorlar. 

Öncelikle belirtelim bu telefon aramalarının size internet sağlayan firmalar ile bir alakası yok.  İnsanlar böyle bir telefon aldıklarında gelen aramanın internet servis sağlayıcısı firmadan geldiğini düşünüyorlar.  Türk Telekom, Süperonline, Turk.Net, Vodafone gibi bir internet sağlayıcısından internet hizmeti alıyorsanız ve böyle bir telefon çağrısı alırsanız doğal olarak gelen aramanın internet servis sağlayıcınızdan geldiğini düşünürsünüz. Fakat bu aralar kesinlikle internet servis sağlayıcınızdan gelmiyor. İnsanları kandırmak için yapılan bu tür telefon aramaları aslında pazarlama ya da dolandırıcılık girişimi olabiliyor.

"internet altyapınızda sorun var. Düzeltmek için 1 tuşuna basın" şeklinde bir telefon araması aldıysanız ve 1 tuşuna bastıysanız muhtemelen  tekrar aranacaksınız demektir. 1 tuşuna bastığınızda tekrar aranmak üzere bir kayıt oluşturuluyor ve bu defa sizi doğrudan arayarak ya başka bir internet paketi satmaya çalışıyorlar ya da başka bir hizmeti pazarlamaya çalışıyorlar. ""internet altyapınızda sorun var. Düzeltmek için 1 tuşuna basın" şeklinde gelen aramadan sonra 1 tuşuna bastığınızda telefon faturanıza ek ücret gelmez ya da başınıza başka bir şey gelmez. Telefon numaranız spam yani gereksiz arama yapanların tekrar aranacaklar listesine düşer.

Türkiye'de binlerce kişi bu tür otomatik aramalara, istenmeyen telefon aramalarına maruz kalıyor. Artık dolandırıcılık girişimi boyutunda "pazarlama" aramaları yapılıyor ve temel amacı da insanları kandırarak ürün ya da hizmet satmak oluyor.

Siz de  "internet altyapınızda sorun var. Düzeltmek için 1 tuşuna basın" şeklinde bir arama alırsanız telefonu doğrudan kapatın ve arayan numarayı engelleyin.

Gelen Arama dolandırıcı mı nasıl anlaşılır?

Gün içinde telefonumuz belki onlarca defa çalıyor. Bunları cevaplıyoruz. Peki gelen bir arama güvenilir mi, acaba dolandırıcı mı nasıl anlaşılır?

 Her gün telefonunuza onlarca arama geliyor olabilir.  İşte size bu gelen aramalar güvenli mi değil mi anlamanızı sağlayacak bir kaç ip ucu:
 

•            Öncelikle bilinmeyen numaralardan gelen aramalara şüphe ile yaklaşın.

•            Telefondaki kişiye herhangi bir şifrenizi söylemeyin. Mesela Sizi Garanti Bankasından arıyorum. Internet şubesi şifrenizi verir misiniz” gibi sorulara olumsuz cevap verin ya da o aramayı sonlandırın.

•            Telefondaki kişi size adınız, soyadınız gibi bilgiler ile hitap edebilir. Hatta doğum tarihini ve başka bilgileri de sunabilir. Bu kişinin verdiği bilgiler doğru bile olsa arama  bir dolandırıcılık girişimi olabilir. Kredi kartı numarası gibi bilgileri asla vermeyin.

•            Telefonda kimseye kişisel bilgilerinizi vermeyin. 

•            Gelen arama banka gibi bir kurumdan geliyorsa ve sizden bilgi almak istiyorlarsa işlemlerinizi şubeden yapacağınızı söyleyip kapatın.

•            Asla unutmayın Polis, Savcılık sizi telefonla arayıp şunu yapın bunu yapın demez.

•            Polis, Savcı bankadan paranızı çekip şuraya getirin demez.

•            Adınız terör listesinde çıktı, telefonunuz takip ediliyor gibi sizi korkutarak işlem yaptırmaya çalışan olursa telefonunuzu doğrudan kapatın ve en yakın polis merkezine giderek şikayette bulunun.

•            Bir devlet kurumundan aradığını söyleyen kişi sizden bilgi almak istiyorsa kurum adını alın  ve o kurumu doğrudan siz arayın ya da gidin.

•            Bilmediğiniz 0850 gibi görünen numaraları geri aramayın. Bırakın onlar sizi tekrar arasın.

•            Bulgaristan'da yaşıyorum çok güzelim sizinle evlenmek istiyorum gibi gelen arama ve mesajlara inanmayın. 

•            Haber okuyun, izleyin. 


 

Bunlara mutlaka dikkat edin

 

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Sizin İçin Yenileniyoruz. Sitemizi Nasıl Buldunuz


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI