Bugun...



ADÜ'de ESD İşlemi Başarı İle Uygulanıyor

ADÜ Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalında görevli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay Kandemir, Güney Kore'de eğitimini aldığı ‘endoskopik submukozal diseksiyon' (ESD) adlı yöntemi hastanemizde başarılı bir şekilde uygulamaya başladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-05-2022 15:49:18 Tarih: 03-05-2022 15:36

ADÜ'de ESD İşlemi Başarı İle Uygulanıyor

Doç. Dr. Altay Kandemir, “Hastamız Huriye Uğur, kalın bağırsak dokusunda meydana gelen erken bağırsak kanserinin endoskopik yolla çıkartılması amacıyla kliniğimize başvurdu. ESD işleminin en önemli yanı, hastanın kansere neden olan lezyonlarını ameliyatsız bir şekilde endoskopik olarak çıkartılabiliyor olmasıdır. Erken bağırsak, erken mide kanserlerinde, kanser olma riski olan ve endoskopik olarak çıkartılmaya elverişli lezyonlarda bu işlemi uygulamaktayız” dedi.

Başhekimimiz Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş ADÜ olarak başarılı işlere imza atmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Antalya'dan gelen bu hastamıza ESD yöntemi hocamız tarafından başarılı bir şekilde uygulandı. Türkiye geneline bakacak olursak da bu işlemi yapan 5-6 merkez var. Adnan Menderes Üniversitesi dışındakilerin tümü Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerimizde lokalize olmuş durumda. Hastamız da Antalya'dan bizi tercih ederek gelmiştir. Hocalarımız bu anlamda ülkemizde oldukça otör isimler arasında yer alıyorlar. Bu uygulama konusunda eğitim almak isteyen bir çok gastroenterolog bu anlamda hocalarımıza başvurmaktadır" ifadelerini kullandı.


Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından başlatılan eğitim programında eğitici olarak da bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Kandemir, “Bu ileri endoskopik tedavi yönteminin Türkiye'de yaygınlaştırılması amacıyla Türk Gastroenteroloji Derneği bir eğitim programı başlattı. Bu programda eğitici olarak bulunmaktayım. Türkiye'de bu ileri tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve tüm halkımıza ulaşması yegâne amacımız. Bu noktada da daha fazla çalışmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

EMR - ESD

EMR (Endsokopik Mukozal Rezeksiyon)- ESD (Endoskopik Submukozal Diseksiyon)

Günümüzde polipler ve erken aşamada saptanan tümörler, bazı ileri merkezlerde,   ameliyata gerek kalmaksızın artık endospik yöntemlerle alınabilmektedirler. EMR ve ESD sindirim sistemindeki erken evre kanserlerin ve poliplerin ameliyatsız bir şekilde çıkarılmasında kullanılan bir yöntemdir.

HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANMAKTADIR?

Sindirim sistemi kanserleri Türkiye'de ve dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Özellikle yemek borusu, mide ve kalın barsaklarda görülmektedir. Sindirim sistemi kanserlerini erken evrelerde iken, günümüzde ileri endoskopik yöntemlerle tedavi edebilmek mümkündür. Yemek borusu, mide, ince barsak ve kalın bağırsakta ortaya çıkan, erken evre olarak adlandırılan yani belirli bir aşamayı geçmediği düşünülen lezyonlarda  EMR ve özellikle de ESD yöntemi artık güvenle kullanılmaktadır. Sindirim Sistemindeki Erken dönemdeki kanserli ya da kanser öncülü lezyonlar bu işlemle alınabilmektedirler

VT







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Sizin İçin Yenileniyoruz. Sitemizi Nasıl Buldunuz


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI